Joitakin ajatuksia sanaston perustajalta Thomas Lydelliltä

Yleinen reaktio on tällainen: ”Sinähän olet viittomakielentaitoinen! Miten kiva, kun saat sujuvasti kommunikoida kaikkien kuurojen kanssa Australiasta Yhdysvaltoihin saakka!” Mutta valitettavasti tällainen ei pidä lainkaan paikkaan. Faktaa on, että eri maiden viittomakielet ovat yhtä erilaisia kuten puhekieletkin. Jos ne olisivat samanlaisia, emme tarvitsisi spreadthesign.com sanastoa.

Eli kuten Ruotsin kuningatar spreadthesign.com verkkosivuston ilmestyessä maaliskuun lopulla 2009 kommentoi:

”Kuvitelkaa vain, jos kaikilla kuuroilla lapsilla olisikin vain yksi maailmanlaajuinen kieli, eräänlainen esperanto. Mutta tietenkin erilaisten kulttuurien takia tämä onkin vain unelma.”

Hakiessa tätä hanketta, oli toiveenani kerätä yhteen kaikkien Euroopan maiden viittomakielet esitelläkseen niitä verkkosivuillamme kaikille. Viittomakielen luojia sekä kehittäjiä ovat kuurot itse, emme keksi itse uusia viittomia spreadthesign.com -sivustoille.

Spreadthesign sanaston laatiminen oli vuosina 2012–2015 kansainvälinen EU-projekti, mikä toteutettiin Leonardo da Vinci-yrityksen elinikäisen oppimisen ohjelman kautta. Ohjemaa tunnettiin nimeltään Leonardo Network. Verkkohankkeessa laajensimme yhteistyötä sekä tallensimme viittomia siten, että jokaiselle kielelle lisättiin 15 000 viittomamerkkiä. Lisäksi järjestettiin joka maassa laajoja sanastoa tutustavia tapahtumia. Kiitos Euroopan Yhdistykselle että Leonardon ohjelmalle ollaan kunnostettu paremmaksi kuurojen oppilaiden ammattikoulutuksen mahdollisuuksia kaikissa Spread the Sign-jäsenmaissa.

Kuten kaikki hankkeet, niin tarkastetaan sekä valvotaan myös sanastomme laatimisen prosessia huolella valtiollisella tasolla. Positiivista on se, että valvontavirasto antaa meillä jatkuvasti hyödyllistä palautetta heille lähettämistä raporteistamme.

Loppuraportissa ollaan saatu muun muassa kiinnostavan arvioinnin Ruotsista Örebron yliopistolta kuurouden tutkimuslaitoksesta. Tämä arviointi voidaan ladata luettavaksi tältä sivulta.

Allapäin ovat linkit komissioon ja kansalliseen toimintaan, josta löydät tarvittaessa lisätietoja:

http://ec.europa.eu/education/lifelong-learning-programme/doc82_en.htm
http://www.programkontoret.se

Tämä on arviointiraportti, jonka Euroopan komissio tilasi ja jonka konsulttiyhtiö ICF GHK teki Lontoossa 2011. Siinä puhutaan hankkeesta, painopisteestä, lähestymistavasta, innovatiivisista näkökohdista, tuloksista, vaikutuksista, menestystekijöistä ja kestävyydestä.
 

Arvioinnit ladattavaksi
2008 | 2010 | 2015

EU-raportti ladattavaksi
2011